8 øre utakket - 05.11.1901 - 03.01.2009

Indsendt af:. januar 2009 - Johnny Sinnbeck
  Setting
Indsend en kommentar Tilbage til forside

Hej, jeg er lige kommet i besiddelse af et stk. 8 øres tofarvet, utakket, omvendt ramme, ret vandmærke, sendt fra KJØBENHAVN d. 5.11.01.

Jeg kender ikke så meget til disse mærker, men ville gerne høre om der er nogen der kender denne udgivelse, og evt. kan fortælle mig noget.

Frimærket er for resten på tykt papir. 

Med venlig hilsen  

Johnny Sinnbeck

Utakkede tofarvede 8-øres er beskrevet i Lasse Nielsens bog bind I p. 171-172.

Det fremgår heraf, at tryk 43, 70 & 108 kendes utakket. Endvidere var der fornylig et utakket mærke fra tryk 53 udbudt på Thomas Høiland auktion.

Det viste mærke er rammehovedgruppe 5 og har omvendt ramme.

Dette udelukker tryk 43 og 53.

Tryk 108 fra den grovtakkede periode kunne afstemplingsdatoen jo passe med. Men farverne er kraftigere og fyldigere i tryk 108, så det tror jeg ikke på. Rammerne i tryk 70 er mørkere end på det viste mærke, så det tror jeg heller ikke på. Spørgsmålet er, om det ikke er et "højt" mærke, der er blevet passende beskåret ? Det hælder jeg mest til ud fra billedet.

Hilsen Niels

 
Hej Johnny
 
Umiddelbart vil jeg mene, at der er tale om et beklippet mærke fra den grovtakkede afdeling. Mærket er lige lovlig smalt i bredden. Mærkebilledets bredde er 17,0 mm og bredden målt mellem bunden af vilkårlige takningshuller er ca. 19 mm. Ud fra dette forhold vil bredden af dit mærke netop blive omkring 19 mm og altså beklippet. Jeg har målt dit mærkes bredde på midten og fundet mærkebillede til 136 mm og hele mærket til 150 mm. Benyttes forholdet 19 / 17,0 ved beregning af det viste mærkets bredde mellem takningshullerne fås 19 / 17,0 x 136 mm = 152 mm.
 
Noget helt andet - så kendes der utakkede mærker af 8 øre i tryk 70 (fintakket) og i tryk 108 (grovtakket). Utakkede mærker kendes i følge Lasse Nielsen kun brugt fra tryk 70. Utakkede mærker fra tryk 108 er alle ubrugte.
 
Dit mærke har ikke særlige kendetegn men er under alle omstændigheder fra 5. hovedgruppe. For tryk 70 vil der være tale om et sent afstemplet mærke. Men som sagt ligner det mere et mærke fra den grovtakkede afdeling. Det passer også godt med det lidt tykke papir.
 
Men jeg kan tage fejl, da dit mærke er afffotograferet lidt skævt.
 
Derfor vil jeg anbefale dig at måle bredden efter. Den skal være mindst 20 mm for at være ægte utakket.
 
Vi skal to-farvet seminar om knap en uge. Du er så vidt jeg kan se ikke tilmeldt, men kender måske nogen som deltager. Lad det komme an på en prøve. Lån dit mærke til os - fx Lars Vilhelm (vores Web-master). Han skal nok passe godt på det.
 
med tofarvet hilsen fra Århus
 
Henning Bonde
 

Hej Lars,

Tak for hjælpen, har prøvet at måle mærket. Når jeg lægger det ovenpå et andet tofarvet, kan kun takspidserne i den ene side ses. 

Mål                Brede :           19,3 mm
                      Højde:             23,1 mm
                      Diagonal:        30,0 mm 

Jeg har målt en del af mine andre 2 farvede, og bredden kan med lidt god vilje være afklippet, men ingen af mine mærker er mere end 22 mm. høje uden takker.

Mærket er fundet i en gammel samling før 1940, købt i USA.

 

Nu blader vi os normal ikke med de danske 2-farvede. 

Du skriver at mærket er tykt – hvor tykt.

På DVI var det tilladt at klippe ubrugt frankering af brevkort og dem til andre forsendelser. 

Hvis det også var tilladt i Danmark –kunne det være en mulighed??? 

Med venlig hilsen

Inga og Hans Mortensen